با بیماری وبا یا التور آشنا شویم

علائم بیماری

   اغلب ممکن است شخصی اسهال خفیف داشته باشد و یا اصلا علامتی نداشته باشد. گاه بصورت اسهال شـدیـد هـمـراه یـا بـدون اسـتفراغ بروز کرده و گاهی مانند آب ریس برنج، بدون تب و بدون زور و پیچ می باشد. بیمار معمولا دچار عطش فراوان می باشد.از دست رفتن آب و املاح بدن می تواند به سرعت و در ظرف 4-3 ساعت سبب کم آبی شدید بدن و مرگ شود. بخصوص اگر آب و املاح از دست داده شده جبران نشود.

راه انتقال

   انتقال التور از انسان به انسان از راههای زیر می باشد:

  • تماس مستقیم:

   می تواند بندرت از طریق دستهای آلوده، تماس با مواد دفعی و استفراغ بیماران و ملحفه ها و لوازم آلوده، ایجاد بیماری کند.

  • تماس غیر مستقیم:

الف - آب آلوده به مدفوع، منابع آب حفاظت نشده مانند چاه ها، دریاچه ها، استخرها، جویبارها و ...؛

ب - آشامیدنی ها و خوراکیهای آلوده؛

  • تغذیه کودکان و نوزادان با بطری به جای شیر مادر یک عامل خطر چشمگیر برای شیرخوران است؛
  • سبزیها و میوه های خام آلوده و یا شسته شده با آب آلوده؛
  • غذاهای پخته هم ممکن است پس از تهیه بوسیله دست یا مگس آلوده شده باشد؛
  • شیر آلوده و بستنی که از منابع غیر مطمئن تهیه شده باشد؛

دوره پنهانی

   دوره پنهانی از چند ساعت تا پنج روز است ولی بطور معمول 2-1 روز می باشد.

پیشگیری

  • رعایت بهداشت فردی و اجتماعی؛
  • شستشوی دستها با آب و صابون بعد از اجابت مزاج و قبل از تهیه و خوردن غذا؛
  • استفاده از آب آشامیدنی سالم ( جوشانیدن و یا ضد عفونی کردن با کلر)؛
  • مصرف نکردن یخ های قالبی که بصورت غیر بهداشتی تهیه، توزیع و عرضه می شود؛
  • استفاده از شیر پاستوریزه و یا پس از جوشانیدن به مدت 20 دقیقه؛
  • مصرف نمودن غذای پخته سرد شده، پس از گرم شدن؛
  • دور نگه داشتن مواد غذایی گرم از مگس و آلودگی های دیگر؛
  • عدم مصرف انواع خوراکی های خام از دستفروشان، ضد عفونی کردن سبزیجات و میوه جات با پرکلرین؛

روش سالم سازی سبزیجات و میوه جات

   برای جـلوگـیـری از مـبـتـلا شـدن بـه بـیـماریهای انگلی و روده ای حتما باید سبزیجات و میوه جاتی که می خواهیم بصورت خام مصرف کنیم به طریق زیر سالم سازی نموده و بعد مصرف کنیم:

مرحله 1: پاکسازی

   ابتدا سبزیجات و میوه جات را به خوبی پاک کرده، با آب تمیز شستشو می دهیم تا مواد زائد و گل و لای آن برطرف گردد.

مرحله دوم: انگل زدایی

   سـپـس آنـرا در یـک ظـرف 5 لـیـتری آب ریخته و بازاءهر لیتر 3 الی 5 قطره مایع ظرفشویی به آن اضافه می کنیم و قدری بهم می زنیم تا تمام سبزیجات و میوه جات داخل کف آب قرار گیرد. بعد از 5 دقیقه سبزیجات و میوه جات را از روی کف جمع آوری نموده و با آب سالم شستشو می دهیم تا تخم انگلها و باقیمانده مایع ظرفشویی پاک شود.

مرحله سوم: ضد عفونی

   برای ضد عفونی و ار بین بردن میکروبها یک گرم ( نصف قاشق چایخوری) پودر پرکلرین در ظرف 5 لیتری پر از آب ریخته، کاملا حل می کنیم. سپس سبزی و میوه انگل زدایی شده را برای مدت 5 دقیقه در محلول قرار داده، آبکشی می کنیم. ( توضیح اینکه اگر پرکلرین در دسترس نباشد می توانید از هر ماده ضدعفونی کننده مجاز و استاندارد که در داروخانه ها و سوپرمارکتها یا خواربار فروشی ها وجود دارد طبق دستورالعمل آن مصرف کنید).

مرحله چهارم: شستشو

   سبزی و میوه ضد عفونی شده را مجددا با آب سالم می شوییم تا باقیمانده کلر پاک شود سپس مصرف می کنیم.

درمان بیمار اسهالی وبا (التور)

  • جبران آب از دست رفته بدن با خوردن آب زیاد، سوپ، چای، مایعات دیگر و محلول ORS ؛
  • رجوع به نزدیکترین مرکز بهداشتی درمانی یا بیمارستان محل سکونت جهت آزمایش مدفوع و دریافت بسته های پودر ORS و درمان صحیح؛

طرز تهیه محلول ORS

   یک بسته پودر ORS که معمولا 27/5 گرمی است باید در 4 لیوان معمولی ( یک لیتری) آب جوشیده سرد شده در یک پارچ سربسته حل گردد و در جای خنک در یخچال نگهداری گردد.

   بیمار می تواند بعد از هر بار اجابت مزاج هر چقدر که میل دارد از محلول ORS بخورد در ضمن بهتر است در هنگام استفاده کردن از محلول فوق حتما با یک همزن خوب هم زده شود. بیمار باید تا قطع کامل اسهال، به مصرف ORS ادامه دهد.

/ 0 نظر / 63 بازدید