تب مالت

راههای سرایت بیماری به انسان

عامل این بیماری می تواند از راه دستگاه گوارش ، تنفس و همینطور از راه جلدی به بدن انسان وارد شود.

راههای عمده انتقال عبارتنداز 

مصرف شیر خام و فراورده های لبنی آلوده خصوصا پنیر تازه ، سر شیر

 و بستنی خامه دار ، فله (تهیه شده از آغوز یا جک)

تماس مستقیم با بافتهای آلوده دامی مثلا حین کمک در زایمان دام مبتلا و یا تماس با پوست و مواد دفعی دامهای مبتلا

تنفس گرد و غبار موجود در هوای طویله و اصطبل دامها و یا آزمایشگاه ها

احتمال انتقال بیماری از طریق خون ، پیوند مغز استخوان و انتقال مکانیکی آلودگی توسط حشرات نیز وجود دارد

آلوده بودن ظروف مورد استفاده در حین شیر دوشی

 

علائم بیماری 

این بیماری می تواند به صورت حاد ، تحت حاد یا مزمن بروز نماید

 

علائم کلی بیماری شامل موارد زیر است

 

ثابت ترین یافته تب می باشد که بین 5/37 تا 40 درجه متغییر بوده می تواند با احساس سرما یا لرز تکان دهنده همراه باشد .دردهای منتشر بدن ، سر درد ، تعریق شدید بویژه شبها ، ضعف و خستگی  ، بی اشتهایی ، لاغری و افسردگی ، بزرگ شدن کبد ، طحال و غدد لنفاوی از سایر علائم تب مالت می باشد

 

راههای پیشگیری

برای جلوگیری از ابتلا به تب مالت رعایت نکات زیر ضروری است

 

در صورت عدم دسترسی به شیر پاستوریزه قبل از مصرف آنرا به مدت 20 دقیقه جوشانده و در حین جوشاندن مرتب به هم بزنید تا تمام شیر حرارت لازم را ببیند.

 

 از مصرف خامه و بستنی غیر پاستوریزه و پنیر تازه خودداری نمائید.

 

پنیر تازه و بی نمک قبل از مصرف به مدت 2 ماه در آب نمک قرار دهید

 تا در صورت آلودگی میکروب بیماری از بین برود.

 

 قبل از دوشیدن شیر از دام حتما پستان دام و اطراف آن را با آب و صابون به خوبی بشوئید.

 

 ظروف مخصوص شیر دوشیدن را قبل از استفاده با دقت کامل شستشو دهید.

 

 شیر دامی که جدیداً سقط جنین داشته را مصرف نکنید (لازم به ذکر است گوشت حیوانات مبتلا به تب مالت اگر خوب پخته شود قابل استفاده است)

 

ازتماس مستقیم با بافتهای آلوده حیوان خودداری نمائید.(بویژه ترشحات دستگاه ادراری ، تناسلی ودهان )

 

دام تلف شده ، سقط شده و ترشحات رحمی دامهای آلوده را سوزانیده یا به مقدار کافی بر روی آنها مواد ضدعفونی کننده ریخته به طور بهداشتی دفن نمائید. در صورت لزوم تماس با ترشحات رحمی و دام تلف شده سعی شود از دستکش استفاده گردد.

 

 از کشتار پراکنده دامها در فضای باز بایستی پرهیز نمود.

 

دامها باید برعلیه این بیماری واکسینه شوند تا از ابتلاء آنها و سرایت بیماری به انسانها جلوگیری شود.

 

در موقع نظافت اصطبل یا طویله ، دهان و بینی را با پارچه تمیزی بپوشانید.

 

برای شناسایی حیوانات بیمار یا مشکوک با مامورین دامپزشکی همکاری مناسب را داشته باشید.

 

 از نگهداری دام آلوده در گله خودداری نموده و جهت حذف آن با نظر دامپزشکی اقدام نمائید.

 

تشخیص بیماری

تشخیص بیماری تب مالت بر اساس علائم بالینی و آزمایشگاهی می باشد و بر اساس تصویب کمیته کشوری تشخیص تب مالت به صورت زیر تعریف شده است

 

تشخیص مشکوک  

داشتن تب و لرز ، تعریق ، درد مفاصل و ضعف به همراه سابقه تماس با دام یا مصرف شیر یا فراورده های غیر پاستوریزه

 

تشخیص احتمالی

علائم بالینی همراه با تیتر رایت بالاتر 80/1

تشخیص قطعی

 

افزایش تیتر رایت به میزان چهار برابر پس از دوهفته و یا مثبت بودن تست 2ME (بیشتر از 20/1) و کومبس رایت (بیشتر از 40/1) یا جدا کردن عامل بیماری از کشت خون ، مغز استخوان ، مایع مغز نخاعی و دیگر نمونه ها

 

درمان

درمان توصیه شده از سوی کمیته کشوری به قرار زیر است

 

در بزرگسالان

 

کوتریموکسازول به علاوه ریفامپین حداقل به مدت 8 هفته

 

در اطفال

 

 کوتریموکسازول به علاوه ریفامپین  به مدت 8 هفته

 

در زنان باردار

 

درمان مانند بزرگسالان است فقط در ماه اول و آخر حاملگی ریفامپین به تنهایی تجویز می شود

 

نکته : برای بهبود کامل و پیشگیری از عود بیماری مصرف دارو تا پایان دوره الزامی است

/ 1 نظر / 42 بازدید
ایمان آرزه

سلام . از وبلاگِ زیباتون کوتاه دیدن کردم. با سلیقه اید ، خسته نباشید . حتما بهتر از این هم میشه . اگر وقت داشتید خوشحال می شم به دست نوشته های بنده سری بزنید و نظر زیباتون رو ثبت کنید. ضمنا! یادتون نره! تو نظرسنجی هم حتما شرکت کنید. سپاس